Nanna V. Larsen fra Christiansfeld syd for Kolding er 26 år og en ud af 165 højt specialiserede og certificerede professionelle TV-operatører i Danmark, der er uddannet hos Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK). Samtidig er hun en ud af tre kvindelige specialister, der nu har indtaget TV-inspektionsbilen. En tendens, der ifølge formanden for TV-inspektionsgruppen Claus Vangsager giver rigtig god mening og bringer ny dynamik til faget.

Nanna V. Larsen er ansat hos kloakservicevirksomheden Norva24 i Kolding-afdelingen. Inden ansættelsen arbejde hun som lastbilchauffør med levering af varer til forretninger, men blev ansat i Norva24, fordi hun havde lyst til at prøve noget andet.

Efter Nanna V. Larsen en dag var ude på TV-inspektion som ”bagmand” sammen med en kollega, fandt hun ud af, at hun gerne selv ville tage uddannelsen som certificeret TV-operatør og arbejde med TV-inspektion.

”Det er et selvstændigt job, fordi man jo kører ude det meste af dagen, men det passer mig rigtig godt. Der kan godt være pres på, for der er travlt i branchen. Jeg kan godt komme ud for at skulle udføre mange opgaver på samme dag, samtidig med, at der kan være kunder, der ringer og skal vide nogle detaljer om de sager, du har udført tidligere, så der er mange bolde at holde i luften samtidig. Men det kan jeg godt lide,” siger Nanna V. Larsen.

Hun dækker et stort område for Norva24 og har opgaver i hele Sydjylland og op til Aarhus, samt hele Fyn. At hun er kvinde i en mandsdomineret fag er ikke noget hun skænker mange tanker. Hun mener ikke, at der er nogen forskel på at være mand eller kvinde som TV-operatør.

”At være TV-operatør giver ikke kvinder særlige udfordringer. Tværtimod. Det er et job, der passer godt til kvinder, der har lyst og kan arbejde selvstændigt og også har lyst til at have kundekontakt. Så vi kan sagtens bruge flere piger i branchen,” siger Nanna V. Larsen.

Hendes arbejdsplads Norva24 er medlem af TV-inspektionsgruppen forankret i Rørtekniksektionen hos DI Byggeri, hvor medlemmerne udfører TV-inspektion på baggrund af standarder og krav fastsat af DTVK. For at sikre den højeste kvalitet stiller DTVK bl.a. krav til firmaernes organisation, TV-operatør uddannelsen, teknologi, udstyr og egenkontrol.

Går ikke på kompromis med kvaliteten

At udføre jobbet som professionel TV-operatør er et job, der stiller krav til koncentrationsevne, selvstændighed og IT-kundskaber. Det foregår ofte inde i TV-bilen med og med blikket skarpt fokuseret på computerskærmen.

”Det er et job, der kræver en ekstrem grundighed, fordi det bliver mere og mere specialiseret og data funderet. Her ser vi også klare styrker hos kvinderne, hvor de med deres helt egen tilgang til TV-operatør faget bringer en helt ny dynamik ind i branchen,” siger Claus Vangsager, der er formand for TV-inspektionsgruppen.

For to år siden blev de to første kvindelige tekniske konsulenter ansat hos DTVK, der er en landsdækkende kontrolordning, som sikrer, at de tilsluttede TV-inspektionsfirmaer udfører TV-inspektion på et højt kvalitetsniveau, og at firmaerne udnytter den sidste nye teknologiske udvikling.

”Vi glæder os ekstremt meget over, at vi nu har formåret at tiltrække kvinder på både kontrolsiden og som TV-operatør,” siger Claus Vangsager.

Medlemsvirksomhederne udfører TV-inspektion efter ensartede standarder beskrevet i Fotomanualen udgivet af DANVA.TV-operatørernes fornemste opgave er at kortlægge kloakledninger, rørskader, rørstørrelser mm. ud fra TV- billeder, og så få dem omsat til en præcis og ensartet tilstandsvurdering. Alt udført TV-inspektion bliver indberettet og samlet i en database, og al rapportering foregår digitalt til kommuner og forsyningsselskabers databaser.


Yderligere oplysninger: Claus Vangsager, formand TV-inspektionsgruppen forankret hos DI Byggeri