De fynske kloakspecialister fra FKS Slamson skal den næste tid stikke næsen og kameraet i kloakker langt fra hjemmebanen, når firmaet tv-inspicerer og undersøger 13 kilometer kloakledninger i Thorshavn på Færøerne.

Der er bogstavelig talt penge i lort for de fynske kloakspecialister fra firmaet FKS Slamson, som nu står over for en opgave, som er både er på udebane og samtidig mere vanskelig end dem, firmaet sædvanligvis dykker ned i.

De næste måneder skal firmaet fra Odense nemlig inspicere 13 kilometer kloaknet, som ikke er blevet set efter, siden det blev etableret i 60’erne, og samtidigt er kloakkerne lagt i meget uvejsomt miljø langt hjemmefra.

Det fynskbaserede nationale kloakfirma har vundet opgaven med at tv-inspicere og dokumentere tilstanden i 13 kilometer færøsk kloaknet omkring Thorshavn, og der venter ifølge firmaet selv FKS Slamson noget af en barsk opgave i de færøske fjelde, når de om kort tid lander på Færøerne med tre biler og fem mand.

De kommende måneder skal holdet udføre tv-inspektion i de 13 kilometer ledninger på Færøerne, en opgave, som firmaet fra Odense har vundet foran tre andre virksomheder i branchen.

Opgaven byder på mange udfordringer, når kloakker og ledninger i fjeldet skal undersøges. Ledningsnettet i området er ikke blevet renoveret siden det blev lagt i 60'erne. (Foto: FKS Slamson)

Første renovering i mange år

Ifølge salgschef hos FKS Slamson, Henrik Tesgaard, der har været på Færøerne og inspicere forholdene, så ligger ledningerne bl.a. placeret i naturlige kløfter i fjeldet, og rørene er derfor mere udsatte og der er større risiko for brud og skader. Samtidig kan brøndene mange steder i fjeldet være vanskelige at komme til.

– Der er ikke udført renovering, siden ledningerne blev lagt i tresserne, så hele essensen er, at Thorshavn Kommune nu vil kende tilstanden af deres kloaknet i forhold til DTVK klassificeringen, forklarer Henrik Tesgaard.

Kloakspecialisterne fra FKS Slamson, der har hovedsæde i Odense, har i dag 140 medarbejdere der renser, spuler og tv-inspicerer ledningsnet og kloaker i hele landet. Firmaet fordoblede fra 2012 til 2016 sin bruttofortjeneste fra 55 millioner kroner til 107 millioner kroner, mens antallet af medarbejdere også støt tilsvarende hidsigt.

Thorshavn Kommune foretager selv løbende inspektioner af ledningsnettet på Færøerne, men som det fungerer nu, bliver der ikke kørt efter fælles standarder. Det betyder, at man ikke har 100 procent valide data, som man har i Danmark. Derfor kommer FKS Slamson også til at give de færøske myndigheder et indblik i, hvordan nye standarder kan bruges fremover.

Myndighederne i Thorshavn vil gerne kopiere de danske standarder på området og kan på den måde være med til at åbne for at danske virksomheder, som den fynske, får flere lignende internationale opgaver. (Foto: FKS Slamson)

– Det er ikke kun selve tv-inspektionen, der udføres efter ensartede standarder. Vi giver også Thorshavn Kommune et indblik i, hvordan registreringen og indberetningen indsamles digitalt, så de altid har adgang til kortlægningen og tilstanden på ledningerne, forklarer Henrik Tesgaard.

I øvrigt er det ikke kun færøerne, der er interesseret i den danske tv-inspektionsmodel, hvor kloakvirksomheder som FKS Slamson er samlet frivilligt hos Dansk Byggeri under navnet Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning(DTVK).

Her vurderer man at opgaven på færøerne blot kan være den første af en række internationale opgaver til danske virksomheder.

Også Norge og Sverige er ifølge Claus Vangsager, der er formand for tv-inspektionsgruppen, ivrige efter at få en standardiseret tilgang til ledningsnettet.

– Håndteringen af de stigende regnvandsmængder er en udfordring over hele Europa. Det kræver præcis kortlægning og dokumentation af spildevandsledningerne, hvis man vil være på forkant med udviklingen. Færøerne var startskuddet til vores internationalisering, og vi er i øjeblikket også i tæt dialog med Norge og Sverige, siger Claus Vangsager.

Odense-firmaet FKS Slamson har vundet en opgave i Thorshavn, hvor 13 kilometer kloak og ledningsnet skal tv-inspiceres. (Arkivfoto)

Original artikel publiceret af: Fyens.dk

Gå til original artikel: Fynsk firma under jorden på Færøerne: Inspicerer 13 kilometer kloak